Hoppa till sidans innehåll

Ny ordförande och nya moderna tankar

02 APR 2014 21:10
Svenska Klätterförbundets nya ordförande heter Jacob Sternius (Stockholms klätterklubb)
  • Uppdaterad: 19 FEB 2018 22:16

Click to Enlarge PictureSvenska Klätterförbundets nya ordförande heter Jacob Sternius och klätterbakgrunden är främst trad men även alpint, aid, mix is och sport. 

Hur gick tankarna när du tackade, Ja?
Det är en möjlighet att få träffa och jobba med många skickliga människor med samma intresse och utbyta erfarenheter. Jag hoppas kunna vara med och göra skillnad, främja och utveckla svensk klättring. 

Vad tycker du är viktigt att satsa på för att främja och utveckla?
Under valåret är politikerna mer lyhörda än vanligt och det tycker jag att vi ska passa på att utnyttja för opinionsbildning i accessfrågor. 

Personligen tycker jag mest om att klättra utomhus och skulle gärna se att fler gav utomhusklättringen en chans. Det är viktigt med utbildning, men jag tycker att det är minst lika viktigt med övning och erfarenhet. Jag har inget färdigt recept i frågan men man skulle kunna titta på ett mentorskapsprogram där man kan stötta och stimulera så att fler provar utomhusklättring. Just denna fråga berör mest klubbarna snarare men det kan finnas initiativ för Förbundet att ta också. 

Det handlar förstås inte bara om vad jag tycker. Förbundsmötet har beslutat om 39 mål som ska uppfyllas gällande allt från webbsida till internationella träffar. Jag ser fram emot att ta itu med dessa tillsammans med den nya styrelsen, kansliet och kommittéerna. 

Du framstår som en tradklättrare? Vad har du för tankar om bultning?
Jag tycker det är jättebra att det börjar bultas upp lite lättare leder så att alla inte behöver lära sig klättra som jag; med ett kilknippe i ena handen och instruktionsboken i andra. Detta är min personliga åsikt och självklart ska man inte bulta sprickor där man kan lägga säkringar eller ge sig på befintliga turer. 

I Alperna har man bultat upp väldigt fina moderna turer som annars inte skulle klättras eftersom de är för enkla för dem som kan klättra dem säkert och livsfarliga för dem som uppskattar graden. På min hemmaklippa Häggsta har Björn Peck borstat fram och bultat några fyror på en förbisedd och helt osäkrad vägg. Det är ett bra exempel på lämplig bultning. 

Hur ser du på medlemsutveckling?
Om vi får fler som klättrar utomhus kanske vi får fler medlemmar i klubbarna. Men hade just medlemsrekrytering varit främsta målet så hade fokuset legat på gymmen och det har jag inte hunnit fundera på ännu. Via stämmen fick vi som sagt en rad mål att uppfylla under vårt tvååriga förtroende och jag ber att få återkomma när jag blivit lite varm i kläderna. 

Skribent: http://www.8a.nu/Index.aspx?CountryCode=SWE

 

Grafisk verksamhetsplan.png

e-site-verification: googlec3719bc0e40940a2.html   

Postadress:
Stockholms KK - Klättring
SBA, Norrtullsgatan 36
11345 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@klatterklubben....

Se all info