Etikpolicy
Skräp som glöms i bergen kan vara till stor last för oss klättrare om det till exempel finns en irriterad markägare. Tag därför som vana att plocka upp och ta med eget skräp (naturligtvis) och andras skräp, vem det än må vara månde som skräpat ner.
Respektera alltid de boendes tomtgränser, ta alltid reda på vad som gäller just där du klättrar.
Undvik parkering på tomter och smågator
Använd alltid befintliga parkeringsplatser då sådana finns tillgängliga, även om detta innebär att du får gå en bit. Om du parkerar på annan plats tänk då på att du inte blockerar annan trafik eller skadar marken.
Avlägsna måttligt med mossa och annan vegetation
Nedsågning av träd och grenar ingår inte i allemansrätten. Man kan däremot få markägares tillstånd att göra mer seriösa rensningar av sly m.m.
Måla gärna dina borrbultar
Blänkande bultrader ser läckert ut för somliga av oss. Det uppskattas dock inte av alla.
Undvik rensning av sten och andra bullrande aktiviteter. Gör standplats nära kanten på klippan för att minimera skrik/rop mellan förste- och andreman
Respektera naturreservat, naturvårds- och fågelskyddsområden
För skyddade naturområden gäller föreskrifter med stöd av §10 i Naturvårdslagen. För klättring äger följande: "Förbjudet att förstöra eller skada fast naturföremål (berg) eller ytbildning genom att borra, rista eller måla.
Om det blir känt att vi inte respekterar överenskommelser eller förbud blir det svårare att hos länsstyrelsen få gehör för tillgången på berg. Det är upp till var och en som klättrar att hålla sig informerad om vad som gäller för de olika klipporna. Förbud och restriktioner meddelas fortlöpande i utskick från Stockholms Klätterklubb (SKK) samt Svenska Klätterförbundet (SKF). Med sunt förnuft och allmän hänsyn är det i regel inte svårt att göra rätt.
Utarbetning och Revidering
Etikpolicy utarbetat 1992 av Roger Pyddoke och Lennart Swahn. Reviderat 1993 av Claes Norelöv, 1998 av David Johansson och 1999 av Pia östangård
Läs om Accesfrågor i våra berg!
Accessinfo från SKF och 8a
Alvaro Susena och Jens Larssen har tillsammans med SKF tagit fram en pdf med information om vad vi bör tänka på när vi rör oss ute bland klipporna.