Hoppa till sidans innehåll

Etikpolicy


Etikpolicy

Motverka nedskräpning

Skräp som glöms i bergen kan vara till stor last för oss klättrare om det till exempel finns en irriterad markägare. Tag därför som vana att plocka upp och ta med eget skräp (naturligtvis) och andras skräp, vem det än må vara månde som skräpat ner.

Respektera tomtgränser

Respektera alltid de boendes tomtgränser, ta alltid reda på vad som gäller just där du klättrar.

Undvik parkering på tomter och smågator

Använd alltid befintliga parkeringsplatser då sådana finns tillgängliga, även om detta innebär att du får gå en bit. Om du parkerar på annan plats tänk då på att du inte blockerar annan trafik eller skadar marken.

Avlägsna måttligt med mossa och annan vegetation

Nedsågning av träd och grenar ingår inte i allemansrätten. Man kan däremot få markägares tillstånd att göra mer seriösa rensningar av sly m.m.

Måla gärna dina borrbultar

Blänkande bultrader ser läckert ut för somliga av oss. Det uppskattas dock inte av alla.

Bullrande aktiviteter

Undvik rensning av sten och andra bullrande aktiviteter. Gör standplats nära kanten på klippan för att minimera skrik/rop mellan förste- och andreman

Respektera naturreservat, naturvårds- och fågelskyddsområden

För skyddade naturområden gäller föreskrifter med stöd av §10 i Naturvårdslagen. För klättring äger följande: "Förbjudet att förstöra eller skada fast naturföremål (berg) eller ytbildning genom att borra, rista eller måla.

Övrigt

Om det blir känt att vi inte respekterar överenskommelser eller förbud blir det svårare att hos länsstyrelsen få gehör för tillgången på berg. Det är upp till var och en som klättrar att hålla sig informerad om vad som gäller för de olika klipporna. Förbud och restriktioner meddelas fortlöpande i utskick från Stockholms Klätterklubb (SKK) samt Svenska Klätterförbundet (SKF). Med sunt förnuft och allmän hänsyn är det i regel inte svårt att göra rätt.

Utarbetning och Revidering

Etikpolicy utarbetat 1992 av Roger Pyddoke och Lennart Swahn. Reviderat 1993 av Claes Norelöv, 1998 av David Johansson och 1999 av Pia östangård

Läs mer om Accessfrågor

Läs om Accesfrågor i våra berg!

 

Accessinfo från SKF och 8a

Alvaro Susena och Jens Larssen har tillsammans med SKF tagit fram en pdf med information om vad vi bör tänka på när vi rör oss ute bland klipporna.

 

Uppdaterad: 19 JAN 2010 08:44

 

e-site-verification: googlec3719bc0e40940a2.html   

Postadress:
Stockholms KK - Klättring
SBA, Norrtullsgatan 36
11345 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@klatterklubben....

Se all info