Hoppa till sidans innehåll

Klättring i Stockholm


 

På nätet

Vi rekommenderar Sverigeföraren eller 27crags 

Nyckelviksberget, ny förare kan laddas ner här. Utvecklad av Christer Åstrand, Buster Delin och Robert  Andersson.

I Bokform

2018 kom en nyreviderad utgåva av Stockholmsföraren i bokform ut. Den finns att köpa på Plonk.se.

Läs lite om förare

Att ta sig uppför en klippa kan vara både enkelt eller ibland väldigt svårt, det finns ofta olika svårighetsgrader beroende på vilken väg man väljer. Inom klättringen finns det beskrivningar i s.k. Guideböcker för olika klätterklippor runtom i landet, dessa kallas förare. En förare innehåller information om klippan, vilka olika leder som finns, en led är helt enkelt en väg upp för berget.

I föraren kan man även läsa om svårighetsgraden för varje led, svårighetsbedömningen kan göras på olika sätt. Den vanligaste bedömningen är att man sätter svårighetsgraden utifrån ledens svåraste parti. Det finns också graderingar som baseras på ledens svårighet som helhet.

Det viktiga med svårighetsgraderingen är att du som klättrare skall kunna välja leder som passar dig även om du inte känner till klippan. Man skall också komma ihåg att svårighetsbedömingen av en led är en uppfattning från en annan klättrare och graderingen kan komma att ändras över tiden. Graderingssystem ser lite olika ut i olika länder men i Sverige använder vi följande graderingsystem som startar från 1 och är öppet uppåt.

För varje nivå finns också tillägget plus (+) eller minus (-), det finns alltså leder med båd 5-, 5 och 5+. Eftersom 1 i detta system motsvarar plan mark är det sällan man i klättersammanhang talar om graderingar under 3 eller kanske 4.

Många klättrare har ingen ambition alls att klättra leder som är svåra utan är istället ut efter upplevelsen kring själva klättringen utomhus. Klättrare som klättrat i flera år kan vara fullt tillfredsställda med att klättra 4-5.

Andra Graderingssystem
I Sverige är det även väldigt vanligt att leder graderas med det franska systemet. Då använder man också siffror men istället för 5-, 5 och 5+ använder man 5a, 5b och 5c. Dock så är en svensk 5- inte lika svår som en fransk 5a, utan för att få reda på vilka svårighetsgrader som motsvarar varandra måste man använda en omvandlingstabell.

I USA använder man ytterligare ett system som kan se ut så här: 5.7, 5.10b eller 5.12d. Detta är det dock mycket ovanligt att man ser i Sverige eller övriga Europa.

 

 

Uppdaterad: 19 JAN 2010 08:44

 

Grafisk verksamhetsplan.png

e-site-verification: googlec3719bc0e40940a2.html   

Postadress:
Stockholms KK - Klättring
SBA, Norrtullsgatan 36
11345 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@klatterklubben....

Se all info